Eerste Kerstdag

Voor ons een heel mooi begin van de kerstdagen.

Heb je ooit, hier op De Haar bij zonsopkomst en in deze vroege en tot nu toe zachte winter, onze boerderij wel eens zien stralen? Niet? Toch eens doen.

Doe dat dan, zoals in ons geval tussen de schapen struinend op het weiland aan de overzijde van de Haarsterweg. Achter je komt opvallend en reusachtig de oranje-gele schijf op van boven de bosrand in de buurt van het, verderop gelegen Haarsterree, als een onbekende gele planeet waar in ons gezin dochterlief zeer geïnteresseerd in is. Onwillekeurig bekijk je de omgeving dan met heel andere ogen, niet zoals elke andere morgen maar op deze 1e kerstdag als het ware met de ogen van een buitenaards wezen dat hier net geland is, misschien als kerstengel of een wezen van Pluto, Mars of Venus desnoods.

Onze oude boerenwoning waarin de zon zich spiegelt in de glinsterende ramen. Het dak boven ons hoofd met de zwarte schubben van de paar duizend, meer dan een eeuw oude pannen. De twee kleurrijk verlichtte kerstbomen achter de paar ramen op de benedenverdieping, de rood en groene versiering boven, achter de slaapkamerramen. Daarboven, de naam van de boerderij met jaartal '1901' dat zich brons kleurt in deze vroege winterstralen. De Groningse wimpel, rustend aan de vlaggenmast in de grote, door het opkomende licht groen en blauw geschakeerde voortuin.

Kijk je verder zie je de golvende platen op de achtergelegen schuren, groot als kathedralen, met daarnaast opgetast de reusachtige hooibalen, per snede verpakt in groen, wit of roze plastic. De open deur van de naastgelegen koeienstal waar Bertha III, Mina IV en de andere ‘dames’ je glazig aanstaren, met de stoom uit de neusgaten omhoog kringelend, klaar om gemolken te worden.

We steken de oude weg van Marum naar Frieschepalen weer over, waar de dubbele rij bomen je vredig lijken te begroeten met een, door de opkomende zon bestraald, gouden randje rond takken en stam en hangen de kerstkrans aan de voordeur nog even recht.

En nee geen begeleidende foto deze keer, sluit je ogen en bekijk ons plekje maar aan de binnenkant van je ogen.

Wij gaan verder kerst vieren en wensen jou en de jouwen heel mooie en vredige dagen.

Ik maak gebruik van cookies zodat ik jou een optimale website kan leveren. Verder lezen!